239,00zł
Kraj pochodzenia: Japonia
Blend: kukurydza + jęczmień i żyto
Producent: Sunfoods
Dojrzewanie: dęb i beczki po sherry
Alkohol: 40%
Pojemność: 700 ml
Nagrodzona podwójnym złotem przez SIP Awards 2021. https://sipawards.com
Woda użyta do destylacji pochodzi z Japońskich Alp, czyli łańcucha górskiego na wyspie Honsiu gdzie znajduje się święty wulkan Fudżi, a woda tam słynie ze swej czystości i przeźroczystości.
Japonia jest trzecim na świecie producentem whisky.
Za ojców japońskiej whisky uchodzą Shinjiro Torii i Masataka Taketsuru, którzy w 1923 roku w pobliżu Kioto i Osaki założyli pierwszą japońską destylarnię – Yamazaki Distillery.
Barwa: bursztynowa.
Aromat: miodu, herbatników, suszonych owoców, wanilii, ziół, beczki.
W smaku: dobrze zbalansowana i gładka, łagodna, z wyczuwalnymi nutami wanilii, karmelu, dębu, rodzynek i świeżego ciasta.
Podawać w temperaturze pokojowej.
Aby w całości poczuć wspaniały smak i aromat japońskiej whisky, pije się ją bez dodatków, ewentualnie z dodatkiem lodu lub wody.
Japończycy lubią pić whisky delikatnie rozcieńczoną wodą.
Kraj pochodzenia | Japonia |
---|---|
Typ | Alkohole mocne |
Wysyłanie...