Barolo El Pi Bon 2017 (229)

240,00

Opis

Czerwone, wytrawne z Włoch.

Barolo nazywane „królem win i winem królów” powstaje w Piemoncie (północno-zachodnie Włochy), w apelacji DOCG.

Nasze Barolo pochodzi z winnicy Broccardo położonej w Langhe, obszarze urokliwych winnych wzgórz  i średniowiecznych zamków wznoszących się na szczytach. Winiarnia znajduje się w Monforte d’Alba. Winnice rozpościerają się w Monforte d’Alba, Barolo i Novello, zajmują około 7 akrów od strony południowej i południowo-zachodniej. Skład gleby, na której posadzone są winnice, charakteryzuje się gliną, tufem, piaskiem i mułem pozostawionym przez wycofywanie się Morza Padano około 16 milionów lat temu. Naprzemienność tych warstw nadaje winom doskonałą finezję, strukturę  i elegancję.

Winiarnia znajduje się w Monforte d’Alba, która od 2014 roku jest uznawana za dziedzictwo UNESCO.

Wina Broccardo są nagradzane i wyróżniane m.in. przez Jancis Robinson i Luca Maroni. średni wiek winorośli: 30 lat; ekspozycja winnicy: południowa, południowo-zachodnia; gleba: wapno i glina; wydajność: 65 q/ha; zbiór: połowa/koniec października, zbiór ręczny; winifikacja: tłoczenie – fermentacja z kontrolowaną temperaturą 28°C; przeciętny czas maceracji: 20 dni; fermentacja malolaktyczna w listopadzie, starzenie: 24 miesiące w dębie slawońskim i francuskim 35 hl; minimum 10 miesięcy w butelce.

Grono: Niebiollo – uprawa tego szczepu we Włoszech wywodzi się prawdopodobnie już z czasów starożytnych. Dzisiaj są to dwa regiony u stóp Alp: Piemont i Lombardia.

Nebbiolo w Piemoncie to powód do dumy i chwały regionu z powodu win produkowanych w apelacjach Barolo i Barbaresco, położonych na wzgórzach Langhe dookoła Alby.

Barwa: ciemnoczerwona z  rubinowym połyskiem.

Aromat: uwodzi łagodnymi nutami kwiatowymi, dojrzałymi śliwkami, czarnym bzem i lukrecją.

W smaku: bogate z elegancką równowagą pomiędzy kwasowością, taninami i strukturą, z nutami owoców, podszytu i pikantnym posmakiem.

Serwowanie 18 -20°C.Do dań z czerwonego mięsa, np. do steków wołowych, również do twardych długo dojrzewających serów.

Kwasowość: 5,8 g/l

Słodycz: 1,3 g/l

Alkohol: 14,5 %

Potencjał: 15-20 lat

Informacje dodatkowe
Kolor

Czerwone

Typ

Wytrawne

Szczep

Niebiollo

Kraj pochodzenia

Włochy

Może spodoba się również…

CLOSE
CLOSE