czerwone wytrawne z Portugalii
Wino pochodzi z regionu Duoro położonego w północno-wschodniej Portugalii, nad rzeką Duoro. Tradycja produkcji wina w dolinie Douro sięga przynajmniej czasów rzymskich. Wino powstało w Wine Douro Valley pod okiem winiarza Luísa Rodriguesa.
Grona Touriga Franca, Tinta Roriz, Tinto Cão.
Barwa rubinowa z purpurowym blaskiem.
Aromat bogaty, owocowy. Wiśni, czereśni, z delikatnym dodatkiem wanilii, migdałów i marcepana.
W smaku równie bogate, wyraźnie owocowe. Wyczuwalne mocne garbniki, harmonijna kwasowość. Pestkowy posmak wiśni i czereśni doprawiony wanilią i marcepanem.
Serwowanie 16-18 °C. Wino pasuje do mięsnych pieczeni, kaczki w sosie żurawinowym, serów typu Estrela.
Kwasowość – 5,0 g/l
Słodycz – 0,6 g/l
Alkohol – 13,0 %
Leżakowanie – 6-7 lat
Kolor | Czerwone |
---|---|
Kraj pochodzenia | Portugalia |
Typ | Wytrawne |
Wysyłanie...