59,00zł
Czerwone, wytrawne z Hiszpanii.
Vino de la Tierra Castilla jest hiszpańskim oznaczeniem geograficznym dla win regionalnych wytwarzanych we wszystkich gminach w Kastylia – La Mancha.
Producentem wina jest ALTOSA, rodzinne przedsiębiorstwo winne od 1963 r. z siedzibą w TOMELLOSO (Ciudad Real) w Hiszpanii. Dziś ALTOSA jest prowadzona przez drugie pokolenie rodziny López Montero.
Jest jednym największych światowych producentów win ekologicznych z ponad 1000 hektarów upraw ekologicznych. W 2013 roku ALTOSA uzyskała certyfikat ekologiczny na ponad 400 hektarów winnic i stała się jedną z największych winnic w produkcji ekologicznej wina na świecie. Kompleksowe kontrole jakości potwierdzają bioróżnorodność winnic oraz redukcję CO2 we wszystkich procesach.
Grono: 100 % Syrah
Zbiory odbyły się w drugiej połowie września.
Naturalna i rzemieślnicza winifikacja w kontrolowanej temperaturze w zbiornikach ze stali nierdzewnej. Winiarz: Elías López Montero
Barwa: intensywna czerwień z fioletowymi refleksami.
Aromat: Bukiet owocowy: śliwka, wiśnia, jeżyna, lubczyk, suszone zioła.
W smaku: gładkie, wyważone o pestkowym posmaku.
Podawać w temperaturze 16°C. Wino pasuje m.in. do delikatnych pieczeni np. do kaczki, a także do makaronów, grillowanych warzyw.
Kwasowość: 4,7 g/l
Słodycz: 0,8 g/l
Alkohol: 12,5 %
Potencjał: do 5 lat
Kolor | Czerwone |
---|---|
Typ | Wytrawne |
Kraj pochodzenia | Hiszpania |
Szczep | Syrah |
Wysyłanie...