59,00zł
Czerwone, wytrawne z Hiszpanii.
Vino de la Tierra Castilla jest hiszpańskim oznaczeniem geograficznym dla win regionalnych wytwarzanych we wszystkich gminach w Kastylia – La Mancha.
Producentem wina jest ALTOSA, rodzinne przedsiębiorstwo winne od 1963 r. z siedzibą w TOMELLOSO (Ciudad Real) w Hiszpanii. Dziś ALTOSA jest prowadzona przez drugie pokolenie rodziny López Montero.
Jest jednym największych światowych producentów win ekologicznych z ponad 1000 hektarów upraw ekologicznych. W 2013 roku ALTOSA uzyskała certyfikat ekologiczny na ponad 400 hektarów winnic i stała się jedną z największych winnic w produkcji ekologicznej wina na świecie. Kompleksowe kontrole jakości potwierdzają bioróżnorodność winnic oraz redukcję CO2 we wszystkich procesach.
Grono: 100 % Tempranillo
Hiszpańska odmiana czerwona, podstawowy składnik wyśmienitych win z Rioja i Ribera del Duero.
Daje wina eleganckie, intensywnie owocowe i długowieczne. Odmiana ta jest dość wrażliwa na choroby, a także mało odporna na suszę i wysokie temperatury. Daje moszcz o wyważonej zawartości cukru i kwasowości oraz intensywnym kolorze. Wina młode produkowane z tego szczepu są mocne i wyraziste, starsze natomiast nabierają jedwabistej miękkości.
ZBIORY: pierwsza połowa września
PRODUKCJA WINA: Naturalna i rzemieślnicza winifikacja w kontrolowanej temperaturze w zbiornikach ze stali nierdzewnej.
WINIARZ: Elías López Montero
Barwa: rubinowa.
Aromat: Bukiet wiśni, czarnej porzeczki, fiołków, drewna, skórki pomarańczy.
W smaku: gładkie, wytworny finisz z miękkimi garbnikami.
Podawać w temperaturze 16°C. Wino pasuje m.in. do potraw z grilla, twardych serów.
Kwasowość: 4,5 g/l
Słodycz: 0,9 g/l
Alkohol: 13,0 %
Potencjał: do 5 lat
Kolor | Czerwone |
---|---|
Typ | Wytrawne |
Szczep | Tempranillo |
Kraj pochodzenia | Hiszpania |
Wysyłanie...