Czerwone półwytrawne z Francji
Wino z regionu położonego na południu Francji. Nazwa regionu pochodzi od rzeki Aude. Region charakteryzuje klimat śródziemnomorski z gwałtownymi burzami jesienią i gorącym latem. Stworzone tu są doskonałe warunki do uprawy winorośli.
Nazwa wina pochodzi od znanego francuskiego rycerza Pierre de Terrail, który żył na przełomie XV i XVI wieku, a urodził się w Bayard, koło Grenoble. Jego waleczność i odwaga zostały uwiecznione w historii Francji.
Grona Grenache, Carignan, Cinsaut i Negret.
Barwa ciemnorubinowa.
Aromat dojrzałych owoców: jeżyny, dzikiej maliny a także delikatnie wiśni i czarnej czereśni.
Smak wyraźnie owocowy. Wino bardzo przyjemne, gładkie i harmonijne.
Serwowanie 16 -18 °C do serów, łagodnych makaronów, pieczonej kaczki w sosie żurawinowym.
Kwasowość – 3,5 g/l
Słodycz – 27,4 g/l
Alkohol – 11,5 %
Leżakowanie – 3-4 lata
Kolor | Czerwone |
---|---|
Typ | Półwytrawne |
Kraj pochodzenia | Francja |
Wysyłanie...