54,90zł
Różowe półsłodkie z Francji
Pochodzi z Pays d’Oc – regionu położonego w Langwedocji na południu Francji. Wino powstało w wyniku połączenia różnych odmian czerwonych winogron. Powstał kupaż, który odzwierciedla charakter gron oraz cechy winnego regionu.
Wino jednej nocy – metoda produkcji win różowych polegająca na krótkiej maceracji moszczu gron ze skórkami. Antocyjany barwią moszcz. W zależności od tego, czy kontakt skórek z miąższem winogron trwa kilka, kilkanaście, czy kilkadziesiąt godzin rosé będzie miało barwę od blado łososiowej po niemal rubinową. Wraz z pigmentami w czasie maceracji do moszczu przenikają także komponenty i aromaty. Następnie moszcz trafia do prasy. Pozostała część procesu produkcji jest już standardowa.
Barwa różowo-łososiowa.
Aromat owoców (głównie brzoskwini, moreli, białych i czerwonych porzeczek) i delikatnie kwiatów.
W smaku owocowe, o subtelnej kwasowości, soczysto-słodkie, bardzo harmonijne. Przyjemnie i lekko rozpływa się na podniebieniu.
Serwowanie 8 °C. Wino doskonałe do lekkich wiosennych i letnich potraw. Szerokie spektrum dań może zostać wzbogacone dodatkiem tego przyjemnego wina.
Kwasowość – 5,7 g/l
Słodycz – 34,0 g/l
Alkohol – 12,0 %
Leżakowanie – do 4 lat
Kolor | Różowe |
---|---|
Kraj pochodzenia | Francja |
Typ | Półsłodkie |
Wysyłanie...