229,00zł
Czerwone, wytrawne z Hiszpanii.
Dojrzewało 24 miesiące w beczkach z francuskiego amerykańskiego dębu.
Grona: 90% Tempranillo, 10% to inne uprawiane w winnicy
Barwa: ciemna, kryjąca, w odcieniach owoców granatu.
Aromat: wyraźny, z nutami dojrzałych i suszonych ciemnych owoców, wanilii, tytoniu, cedru. Wyczuwalne nuty korzenne i łagodnie suszone ziała.
W smaku: eleganckie i harmonijne, na podniebieniu intensywne i skoncentrowane z jedwabnymi garbnikami, nutami korzennymi i długim zakończeniem.
Podawać w temperaturze 18 °C. Wino o takiej konsystencji i elegancji doskonale komponuje się z pieczeniami z dziczyzny oraz z potrawami z mięsa wołowego. Może być też podawane samo – wyłącznie dla dostarczania przyjemności.
Kwasowość: 6,0 g/l
Słodycz: 2,5 g/l
Alkohol: 14,5 %
Potencjał min. 10 lat
Vinos de Madrid – apelacja utworzona w 1990 r., położona w południowej części prowincji Madryt. Obejmuje 54 gminy (obszar upraw 8 tys. ha), dzieli się na trzy strefy: Arganda, Navalcarnero i San Martín. Uprawiane są białe winogrona: Malvar, Airen i Albillo, Viura, Parellada, Torrontés i Moscatel de Grano Menudo oraz czerwone: Tinto Fino (Tempranillo), Garnacha, Merlot, Cabernet Sauvignon i Syrah.
Maksymalna temperatura + 41 ˚C, minimalna -8 °C, średnie roczne opady 461-658 mm.
Maksymalne plony: grona białe 8000 kg/ha, czerwone 7000 kg/ha. Liczba producentów: 45.
Wino pochodzi z winnicy Jeromin w Villarejo de Salvanes (50 km na południowy-wschód od Madrytu. Powstało z gron pochodzących z ponad 80-letnich winorośli (średnio 1,5 kg z krzaka). Wybierane są najlepsze winogrona i zbierane ręcznie do skrzynek 20 kg tak, aby zachowały nienaganną jakość. Po przetransportowaniu do piwnic, winogrona traktowane są z dużą dbałością i ostrożnością, gdyż są przeznaczone do produkcji wina o wysokiej jakości i szczególnym charakterze. Fermentacja odbywa się w kadziach o pojemności 10.000 l przy skrupulatnej kontroli temperatury tak, by uzyskać z tych wspaniałych winogron doskonały zapach i smak. Wino przechowywane jest ze skórkami przez okres nie krótszy niż 30 dni.
W tym czasie dwa razy dzienne przeprowadza się proces remontage – przetaczania miazgi, trwający dwie godziny każdy. Dzięki temu wino nabiera konsystencji i struktury. Po zakończeniu fermentacji alkoholowej, wino poddawane jest fermentacji jabłkowo – mlekowej, tak ważnej w przypadku win czerwonych o wysokiej jakości. Wino umieszczane jest w beczkach francuskich o pojemności 225 l tak, by w sposób nietknięty zachowało wszystkie właściwe sobie cechy. Są to beczki nowe (barrique) z francuskiego i amerykańskiego dębu, w których wino leżakuje 24 miesiące. W tym czasie wino przelewane jest 4 krotnie z beczki do beczki, tak aby połączyć różne rodzaje i wiek dębu. Czynność ta jest konieczna, aby wino uzyskało złożoność, intensywność, elegancję i osobowość – cechy, które wyróżniają FÉLIX MARTÍNEZ Reserva. Wino butelkowane było bez poddawania jakimkolwiek procesom, dlatego też po pewnym czasie może pojawić się naturalny osad. Partia składa się z limitowanej liczby butelek.
Kolor | Czerwone |
---|---|
Typ | Wytrawne |
Szczep | Tempranillo |
Kraj pochodzenia | Hiszpania |
Wysyłanie...