64,00zł
Czerwone, słodkie z Węgier.
Hajos-Baja – przed rokiem 1990 obszar ten stanowił fragment rozległego regionu Wielkiej Niziny Węgierskiej, zaś jako samodzielna jednostka wyodrębniony został w 1990r., kiedy nadano mu nazwę “Hajós-Vaskut”. Obecną nazwę przyjął w 1998r. Tradycja uprawy winorośli sięga tu czasów sprzed wielkiego najazdu tureckiego.
Podobnie jak w przypadku południowej części Wielkiej Niziny, także tutaj klimat jest ciepły i charakteryzuje się dużą ilością godzin słonecznych. Wielkość opadów również jest wystarczająca, niestety często występują one lokalnie, co wpływa na ilość i jakość upraw. Niebezpieczeństwem dla winorośli są również mrozy, które pojawiają się już na jesieni i kończą dopiero na wiosnę. W regionie tym dominują dobrej jakości gleby, w tym lessy i czarnoziemy. Około 40% upraw stanowią czerwone odmiany winogron.
Grono: Cabernet Sauvignon – winny król z Bordeaux z sukcesem uprawiany jest również na Węgrzech. Szczególnie na południu kraju, gdzie klimat i gleba są idealne do produkcji unikalnych Cabernet: złożonych, skoncentrowanych, z nutami wanilii i czekolady, soczystych, owocowych, z potencjałem.
Barwa: ciemnego rubinu z rozświetloną obwódką na brzegu kielicha.
Aromat: konfitury wiśniowej, słodkiej śliwki daktyli i czarnych porzeczek.
W smaku: przyjemnej słodyczy delikatnie złamanej dyskretną kwasowością i łagodnymi garbnikami. Posmak słodki, owocowy.
Podawać w temperaturze 14-16°C. Pasuje do deserów czekoladowych, doskonałe również samo lub jako aperitif.
Kwasowość: 4,5 g/l
Słodycz: 58,6 g/l
Alkohol: 10,5 %
Potencjał: 4-5 lat
Kolor | Czerwone |
---|---|
Typ | Słodkie |
Szczep | Cabernet Sauvignon |
Kraj pochodzenia | Węgry |
Wysyłanie...