95,00zł
Hollywood Farm jest uważana za miejsce narodzin przemysłu winiarskiego w stanie Waszyngton (północny zachód USA). Posiadłość znajduje się około 40 mil na wschód od Seattle.
Pierwotnie była 206-akrową farmą mleczną w dolinie Sammamish, poowstałą w 1910 roku. Pierwszym właścicielem był Frederick Spencer Stimson. Produkcja win rozpoczęła się w 1934 roku, w 1967 roku za czasów legendarnego winiarza Andre Tchelistcheffa wprowadzono linię win premium o nazwie Ste. Michelle Vintners. Farma została wpisana w 1978 roku do Krajowego Rejestru Miejsc Zabytkowych. Obecnie nazywa się Chateau Ste. Michelle.
W okolicach Seattle pozorne wady klimatyczne zamieniają się w zalety wykorzystywane do produkcji win. Niższe temperatury w nocy i mniej światła słonecznego jesienią gwarantują dłuższe dojrzewanie winogron. Góry Kaskadowe odgrywają znaczącą rolę w ukształtowaniu terenu i mają wpływ na warunki upraw. Glebę po wschodniej stronie gór tworzyły przez lata liczne kataklizmy geologiczne – wybuchy wulkanów, wycieki lawy i gigantyczne powodzie w trakcie ostatniej epoki lodowcowej. Tak ukształtowana gleba okazała się idealnym podłożem do uprawy najlepszych odmian winorośli, z których powstają doskonałe wina. Dziś stan Waszyngton jest wysoko cenionym, światowej klasy regionem winiarskim z niezliczonymi nagrodami za swój wyjątkowy profil i niezmiennie wysoką jakość.
Białe, wytrawne z USA.
Grono: Chardonnay.
Barwa: złoto-żółta.
Aromat: jabłek, cytrusów, migdałów, wanilii, minerałów.
W smaku: eleganckie i łagodnie kremowe, harmonijne. Stylem i budową zbliżone do Chablis. Dojrzewanie we francuskim dębie dodało głębi i treści.
Serwowanie: 10-12 °C. Można podawać do wołowiny, miękkich, tłustych serów, makaronów.
Kwasowość: 5,9 g/l
Słodycz: 3,5 g/l
Alkohol: 13,0 %
Potencjał: 6-7 lat
Kolor | Białe |
---|---|
Typ | Wytrawne |
Szczep | Chardonnay |
Kraj pochodzenia | Stany Zjednoczone |
Wysyłanie...