fbpx

Prosecco Piccolomini

Kategoria:
Opis

białe półwytrawne z Włoch

Pochodzi z regionu Veneto położonego na północnym wschodzie Włoch.

Prosecco to wino musujące. Bąbelki są naturalne, to znaczy pochodzą z fermentacji samego wina. W odróżnieniu od szampana, Cavy i innych win produkowanych metodą szampańską (zwaną też klasyczną), Prosecco nie przechodzi fermentacji w butelce, tylko w zbiornikach.

Grono: Prosecco (Glera)

Barwa jasna.

Aromat słodkich owoców. Delikatnie wyczuwalna morela, brzoskwinia.

W smaku delikatnie spienione, posmak agrestu, jabłka, gruszki.

Serwowanie podawać w temperaturze 7 -8 °C.  Przyjemność sama w sobie, ale również jako aperitif, do ostryg, owoców morza, sushi, białych ryb, do włoskiej szynki z melonem, do owoców…

Kwasowość – 5,9 g/l
Cukier – 11,8 g/l
Alkohol – 10,5 %
Leżakowanie – do 3 lat

Dodatkowe informacje
Typ

Półwytrawne

Kolor

Białe

Kraj pochodzenia

Włochy

CLOSE
CLOSE