fbpx

Monastrell 2016 DO Jumilla

Kategoria:
Opis

czerwone słodkie z Hiszpanii

Jumilla to region winiarski usytuowany w południowo-wschodniej części Hiszpanii, blisko miasta Albacate w prowincji Murcia. Obejmuje ponad 50 tysięcy hektarów, jest znany z produkcji pełnych, treściwych win czerwonych o dużej zawartości alkoholu, szczególnie ze szczepu Monastrell.

Grona Monastrell.

Barwa bardzo ciemnego rubinu z purpurowym blaskiem.

Aromat owoców dojrzałych wiśni, powideł śliwkowych, czarnych porzeczek, daktyli, podkreślony nutą miodu i cedru.

W smaku bogate, pełne, esencjonalne, słodkie owoce i aksamitne taniny.

Serwowanie 14-16 °C. Wino pasuje do wyraźnych serów, a także do deserów, lub samo dla zaznania przyjemności w nim samym.

Kwasowość – 4,8 g/l

Słodycz – 99,2 g/l

Alkohol – 12,0 %

Leżakowanie – 6 lat

Dodatkowe informacje
Kolor

Czerwone

Kraj pochodzenia

Hiszpania

Typ

Słodkie

CLOSE
CLOSE