fbpx

Montano Real 2017 Bonarda

Kategoria:
Opis

czerwone półsłodkie z Argentyny

Jest drugim po Malbec najliczniej obsadzonym czerwonym szczepem w Argentynie.
Bonarda z Argentyny nie jest tym samym winem, co włoska Bonarda. W rzeczywistości jest to szczep Douce Noir, który pochodzi z regionu Savoie na południu Francji (w okresie rozkwitu winiarstwa w tam rejonie teren należący do Włoch). Ponadto jest identyczny ze szczepem znalezionym w starych winnicach Napa Valley w Kalifornii, tam nazywany Charbono. Dzisiaj szczep jest uprawiany w Argentynie i Kalifornii . W rodzimej Francji w 2007 roku było tylko 2 hektary upraw. W Argentynie uprawa Bonarda/Douce Noir/Charbano zajmuje blisko 20 tys. hektarów. Zdecydowana większość nasadzeń znajduje się w regionie winiarskim Mendoza. Winogrona są używane zarówno do połączeń (gównie z Malbec i Cabernet Sauvignon ), ale także do produkcji win jednoodmianowych, o których Master of Wine – Jancis Robinson powiada, że ​​mają potencjał by osiągać wysoką jakość.

Grono Bonarda

Barwa ciemnorubinowa

Aromat przyjemnie owocowy, wyraźny. Wyczuwalna wiśnia, owoce leśne, papaja, granat, delikatnie fiołki.

W smaku elegancka słodycz, aromaty przeniesione na podniebienne. Zakończone posmakiem konfitury wiśniowej i przypraw.

Serwowanie 16-18 °C  Dobre samo, a jeśli w kompozycji to na przykład do niezbyt słodkich deserów z ciemnymi owocami.

Kwasowość           – 6,0 g/l 

Słodycz                  – 40,2 g/l

Alkohol                  – 11,5%

Leżakowanie        – do 5 lat

Dodatkowe informacje
Kolor

Czerwone

Kraj pochodzenia

Argentyna

Typ

Półsłodkie

Możesz lubić także…

CLOSE
CLOSE