fbpx

Recioto 2015 della Valpolicella Classico

Kategoria:
Opis

czerwone słodkie z Włoch

Region Valpolicella to obszar leżący na północ od Werony, w bezpośrednim sąsiedztwie Jeziora Garda. Według reguł, które rządzą w tej apelacji, wina muszą zawierać mieszankę trzech charakterystycznych szczepów: Corvina, Rondinella i Molinara z niewielkim dodatkiem kilku innych odmian.
Valpolicella powstaje poprzez dodanie do wina gron suszonych na specjalnych drewnianych suszarkach. Tłoczenie następuje dopiero w styczniu, a wysoka zawartość cukru powoduje, że fermentacja nie kończy się całkowicie. Otrzymywane jest w ten sposób recioto della valpolicella, czyli słodkie wino, które oczarowuje aromatami suszonych owoców oraz kwiatów.
Wino powstało w Cantina Valpolicella Negrar, winiarni działającej do 1933 roku, położonej kilka kilometrów od Werony. Krajobraz obszaru jest górzysty. Uprawa jest w „systemie pergolowym” na typowych kamiennych tarasach. Winorośl dojrzewają od strony południowo-wschodniej na wysokości od 200 do 450 m n.p.m. Średnia Ilość kiści na krzaku:16. Gęstość nasadzeń: 3300 winorośli na hektar. Wydajność na hektar 44 hl.
Produkcja recioto w Cantina Negrar:
Zbiory wyłącznie ręczne w ostatnim tygodniu września. Appassimento (suszenie) przez 120 dni. Delikatne prasowanie na początku stycznia. Fermentacja w temperaturze od 12 do 23°C. Maceracja przez 20 dni z ręczną kontrolą 3 razy dziennie. Fermentacja malolaktyczna pełna. Dojrzewanie w kadziach ze stali nierdzewnej przez 6 miesięcy, a następnie przez 4 miesiące w butelce.

Grona Corvina, Rondinella i Molinara

Barwa bardzo ciemna, głęboka z purpurowym blaskiem.

Aromat bogaty, dojrzanych owoców i suszonych owoców (jeżyny, wiśni, śliwki). Wyczuwalne rodzynki, daktyle, powidła śliwkowe, karmel, słodkie przyprawy.

W smaku aksamitna słodycz z posmakiem rodzynek, suszonej śliwki i ciemnego miodu.

Serwowanie 14-16 °C Wino np. do włoskiej tarty sbrisolona, toskańskich ciasteczek cantucci lub zaletti czyli kukurydzianych ciastek z rodzynkami. Pasuje również do dojrzewających serów.

Kwasowość           – 5,1 g/l 

Słodycz                  – 148,0 g/l

Alkohol                  – 12,5%

Leżakowanie        – 10 lat

Dodatkowe informacje
Kolor

Czerwone

Kraj pochodzenia

Włochy

Typ

Słodkie

Możesz lubić także…

CLOSE
CLOSE