fbpx

MacLeod 2015 Zinfandel

Kategoria:
Opis

Pochodzi z Lodi, regionu winiarskiego położonego w Centralnej Dolinie Kalifornii, w delcie rzeki Sacramento i San Joaquin. Status AVA (American Vilticultural Area) region otrzymał w 1986. W Lodi znajdują się jedne z najstarszych nasadzeń Zinfandela w Kalifornii, który uprawiany tam jest co najmniej od 1850 roku. Lodi charakteryzuje śródziemnomorski klimat z ciepłymi dniami i chłodnymi nocami. Gleby są głęboko gliniaste, pokryte dużymi kamieniami, podobnie jak we francuskim Chateauneuf du Pape.
Wino pochodzi z winnicy należącej do czteropokoleniowej rodziny MacLeod. Winnica o powierzchni około 20 ha położona jest na skalistym wzgórzu w pobliżu Kenwood. Została założona w 1974 przez Georga i Gretę MacLead, którzy kończąc swoje kariery zawodowe zakupili w Kalifornii ranczo z przeznaczeniem pod uprawę winogron.
Obecnie produkowanych jest około 1200 skrzynek wina rocznie, w tym: 325 Zinfandela (zdobywcy złotego medalu), 500 skrzynek bardzo cenionego Sauvignon Blanc oraz 386 skrzynek słynnego Merlot Sonoma Valley.

czerwone wytrawne z USA

Grona 100% Zinfandel

Winogrona są uprawiane na działkach położonych na południowych i południowo-wschodnich stokach na wysokości od 39 do 160 m n.p.m. Winogrona zbierano w drugiej połowie lutego w temperaturze 26°C. Wino dojrzewało 14 miesięcy w nowych i starych beczkach z francuskiego dębu.

Barwa głęboka, ciemna z rubinowym blaskiem.

Aromat porzeczki, wiśni, jeżyny, konfitury z ciemnej owoców, przypraw, mokrego drewna, wanilii.

W smaku bogate, wyraźne, sugestywne. Czarne, dojrzałe owoce współgrają z harmonijną kwasowością i z doskonałej jakości taninami. Posmak ciemnych owoców, wędzonej śliwki, przypraw korzennych.

Serwowanie 18 °C. Znakomity kompan wielu dobrze doprawionych potraw mięsnych grillowanych i pieczonych.

Kwasowość – 5,8 g/l

Słodycz – 4,7 g/l

Alkohol – 14,5 %

Leżakowanie – 8-10 lat

Dodatkowe informacje
Kolor

Czerwone

Kraj pochodzenia

Stany Zjednoczone, Kalifornia

Typ

Wytrawne

Możesz lubić także…

CLOSE
CLOSE