czerwone wytrawne z Nowej Zelandii
Wino pochodzi z Marlborough, największego regionu winiarskiego Nowej Zelandii, usytuowanego na północno-wschodnim krańcu Wyspy Południowej. Zajmuje obecnie 23 600 ha upraw. Produkcja wina na tym obszarze stanowi 79% całości Nowej Zelandii. Region z trzech stron otoczony jest górami, a od wschodu zatoką Cloudy, oddzielony Cieśniną Cooka od Wellington. Pierwsze winorośla zasadzono w latach 70. XX w. Z sukcesem uprawiane są tu jedne z najlepszych na świecie Sauvignion Blanc.
Grona 100% Pinot Noir
Barwa ciemnoczerwona.
Aromat delikatnie słodki, owocowy (głównie wiśnia, czereśnia i śliwa), słodkich przypraw, ziół i subtelnie kwiatów.
W smaku delikatne garbniki, rześka kwasowość i końcówką w tonacji wiśni, karmelu, czekolady i drewna.
Serwowanie 16 °C pasuje do pasztetów i wędlin, a także tłustych ryb np. łososia, i tuńczyka, a także do twardych serów.
Kwasowość – 4,8 g/l
Słodycz – 1,7 g/l
Alkohol – 13,5%
Leżakowanie – 5-6 lat
Kolor | Czerwone |
---|---|
Kraj pochodzenia | Nowa Zelandia |
Typ | Wytrawne |
Wysyłanie...