KOKUSHI Japanese Blended Whisky (339)

265,00

Opis

Kraj pochodzenia: Japonia

Blend: kukurydza + jęczmień i żyto

Producent: Sunfoods

Alkohol: 40%

Pojemność: 700 ml

Woda użyta do destylacji pochodzi z Japońskich Alp, czyli łańcucha górskiego na wyspie Honsiu, gdzie znajduje się święty wulkan Fuji, a woda tam słynie ze swej czystości i przeźroczystości. Położona w pobliżu góry Fuji destylarnia cieszy się łagodnym i umiarkowanym klimatem. Woda jest jego duszą: naładowana minerałami przez otaczające góry subalpejskich lasów i przefiltrowana przez wulkaniczną i porowatą ziemię YAMANASHI.

Japonia jest trzecim na świecie producentem whisky.

Za ojców japońskiej whisky uchodzą Shinjiro Torii i Masataka Taketsuru, którzy w 1923 roku w pobliżu Kioto i Osaki założyli pierwszą japońską destylarnię – Yamazaki Distillery.

Barwa: bursztynowa.

Aromat: miodu, herbatników, suszonych owoców, wanilii, ziół.

W smaku: dobrze zbalansowana i gładka, łagodna, z wyczuwalnymi nutami wanilii, karmelu, dębu, pikantne na wykończeniu.

Podawać w temperaturze pokojowej.

Aby w całości poczuć wspaniały smak i aromat japońskiej whisky, pije się ją bez dodatków.

Japończycy lubią pić whisky delikatnie rozcieńczoną wodą.

Może spodoba się również…

CLOSE
CLOSE