57,00zł
Czerwone, półsłodkie z Hiszpanii.
Grono: Wino powstało z dwóch szczepów: Bobal (80 %) i Tempranillo (20 %).
Bobal jest szczepem typowym dla regionu Utiel- Requena.
Nazwa pochodzi od łacińskiego słowa bovale, co oznacza kształt głowy byka. Grona są wydajne, mięsiste, średniej wielkości, pokryte grubą skórką o intensywnym granatowym kolorze. Dają wina oryginalne w zapachu, świeże i aromatyczne, w smaku z wyczuwalną delikatną kwasowością i bogatymi taninami. Kiść jest średniej wielkości o nieregularnym kształcie szyszki. Synonimy to Provechón i Requena.
Barwa: głębokiej purpury z rubinowym blaskiem.
Zapach: wyraźnie wyczuwalna czereśnia, wiśnia i czerwone owoce.
W smaku: łagodna słodycz dzikiej czereśni, dojrzałej wiśni i konfitury oraz czerwonych owoców. Przyjemne garbniki i delikatna kwasowość.
Podawać w temperaturze 14-16 °C. Pasuje do serów, łagodnych makaronów, kruchych ciasteczek owocowych. Doskonałe również samo.
Kwasowość: 5,6 g/l
Cukier: 54,1 g/l
Alkohol: 11,0 %
Leżakowanie: 5 lat
Utiel-Requena położona jest w prowincji Walencja, 80 km od wybrzeży Morza Śródziemnego, na wysokości pomiędzy 700 i 950 m n.p.m. Region charakteryzuje się małymi opadami, około 430 mm rocznie, ponadto cechuje go kombinacja klimatu śródziemnomorskiego i kontynentalnego z długimi, mroźnymi zimami, które trwają nawet do kwietnia. Naturalną ochroną przed mrozem jest późne wypuszczanie nowych pędów przez uprawiane tam winorośle. Grona dojrzewają więc późno. Uprawiane są głównie czerwone winogrona (94 %): Bobal, Tempranillo, Garancha, Cab. Sauv., Merlot; z gron białych są to przede wszystkim Macabeo, Mersequera i Planta Nova. 80 % produkcji gron czerwonych stanowi Bobal, na tak szeroką skalę rozpowszechniony tylko w tym regionie, 12 % produkcji gron czerwonych należy do Tempranillo.
Kolor | Czerwone |
---|---|
Typ | Półsłodkie |
Szczep | Bobal, Tempranillo |
Kraj pochodzenia | Hiszpania |
Wysyłanie...