119,00zł
Pochodzi z Lodi, regionu winiarskiego położonego w Centralnej Dolinie Kalifornii, w delcie rzeki Sacramento i San Joaquin. Status AVA (American Vilticultural Area) region otrzymał w 1986. W Lodi znajdują się jedne z najstarszych nasadzeń Zinfandela w Kalifornii, który uprawiany tam jest co najmniej od 1850 roku. Lodi charakteryzuje śródziemnomorski klimat z ciepłymi dniami i chłodnymi nocami. Gleby są głęboko gliniaste, pokryte dużymi kamieniami, podobnie jak we francuskim Chateauneuf du Pape.
Wino pochodzi z winnicy należącej do czteropokoleniowej rodziny MacLeod. Winnica o powierzchni około 20 ha położona jest na skalistym wzgórzu w pobliżu Kenwood. Została założona w 1974 przez Georga i Gretę MacLead, którzy kończąc swoje kariery zawodowe zakupili w Kalifornii ranczo z przeznaczeniem pod uprawę winogron.
Obecnie produkowanych jest około 1200 skrzynek wina rocznie, w tym: 325 Zinfandela (zdobywcy złotego medalu), 500 skrzynek bardzo cenionego Sauvignon Blanc oraz 386 skrzynek słynnego Merlot Sonoma Valley.
Czerwone, wytrawne z USA.
Grona: 100% Zinfandel.
Winogrona są uprawiane na działkach położonych na południowych i południowo-wschodnich stokach na wysokości od 39 do 160 m n.p.m. Winogrona zbierano w drugiej połowie lutego w temperaturze 26°C. Wino dojrzewało 14 miesięcy w nowych i starych beczkach z francuskiego dębu.
Barwa: głęboka, ciemna z rubinowym blaskiem.
Aromat: porzeczki, wiśni, jeżyny, konfitury z ciemnej owoców, przypraw, mokrego drewna, wanilii.
W smaku: bogate, wyraźne, sugestywne. Czarne, dojrzałe owoce współgrają z harmonijną kwasowością i z doskonałej jakości taninami. Posmak ciemnych owoców, wędzonej śliwki, przypraw korzennych.
Serwowanie: 18 °C. Znakomity kompan wielu dobrze doprawionych potraw mięsnych grillowanych i pieczonych.
Kwasowość: 5,8 g/l
Słodycz: 4,7 g/l
Alkohol: 14,5 %
Leżakowanie: 8-10 lat
Kolor | Czerwone |
---|---|
Typ | Wytrawne |
Szczep | Zinfandel |
Kraj pochodzenia | Stany Zjednoczone |
Wysyłanie...