62,00zł
Czerwone, wytrawne z Hiszpanii.
Rioja – Najsłynniejszy hiszpański region winny. Znajduje się w północnej części kraju nad rzeką Ebro. Doskonałe warunki klimatyczne i przyrodnicze decydują o wysokiej jakości win. Aż do lat 80 ubiegłego stulecia wszystkie najpopularniejsze wina z Hiszpanii były produkowane właśnie w tym regionie. Rioja podzielona jest na trzy regiony: Rioja Alta, Rioja Alavesa i Rioja Baja. Wino powstało w Bodegas del Medievo, która znajduje się w miejscowości Aldeanueva de Ebro w regionie Rioja. Araya to nazwa dostojnej góry, która wznosi się w pobliżu Bodegi. Stąd szlachetna nazwa dla wina – Marques de Araya.
Grono: 100% Tempranillo
Tempranillo jest szlachetną, rdzennie hiszpańską czerwoną odmianą będącą podstawą wielu najlepszych win tego kraju, szczególnie z regionów Rioja i Ribera del Duero. W Hiszpani zajmuje czwarte miejsce pod względem powierzni upraw (31 tys. ha) za garnacha, monastrel i bobal. Uprawa tempranillo daje najlepsze rezultaty w klimacie stosunkowo chłodnym, o dużej wilgotności powietrza. Warunki takie występują w wysoko połozonych strefach klimatu śródziemnomorskiego. W Rioja jest to np. ok. 400m, a w Ribera del Duero nawet 800 m npm.
Barwa: głębokiego rubinu.
Aromat: wiśni, jeżyny, kakao, karmelu, łagodnie pieprzu.
W smaku: wyczuwalne wiśnie i owoce leśne, delikatny posmak dojrzałych owoców. Wino wyraźne, ale nie krzykliwe, harmonijne, zdecydowanie owocowe.
Podawać w temperaturze 16 -18 °C. Pasuje do wielu potraw mięsnych (grillowanych, pieczonych), ostrych serów, makaronów.
Kwasowość: 4,8 g/l
Słodycz: 2,5 g/l
Alkohol: 13,0 %
Leżakowanie: 4-5 lat
Kolor | Czerwone |
---|---|
Typ | Wytrawne |
Szczep | Tempranillo |
Kraj pochodzenia | Hiszpania |
Wysyłanie...