59,90zł
Montano Real 2017 Carmenere Valle Central
Czerwone, wytrawne z Chile.
Valle Central to nizinny obszar w środkowym Chile, obniżenie tektoniczne pomiędzy głównym łańcuchem Andów
Południowych a ciągnącym się wzdłuż wybrzeża Oceanu Spokojnego pasmem chilijskiej Kordyliery Nadbrzeżnej. Rozciąga się między 32°S a 41°30’S. Przedłużeniem tego obniżenia są zatoki i kanały oddzielające kontynentalną część Chile od wysp u jej wybrzeża aż do 47°S. Długość Doliny Środkowochilijskiej wynosi 700 km, a szerokość – od 20 do 80 km. Dolina Środkowochilijska należy do najgęściej zaludnionych obszarów Chile. Znajdują się tu ważne miasta: Santiago (stolica kraju), Puente Alto, Rancagua, Curicó, Talca, Linares, Chillán, Los Ángeles, Temuco, Osorno i Puerto Montt. Jest to najbardziej produktywny i znany na całym świecie chilijski region winny.
W regionie winnym Central Valley są cztery podregiony:
Valle del Maipo (Cabernet Sauvignon, Merlot, Carménère, Sauvignon Blanc, Chardonnay)
Valle del Rapel (w prowincji Colchagua głównie znany z Cabernet)
Valle de Curicó (Cabernet Sauvignon, Merlot, Carménère, Sauvignon Blanc, Chardonnay)
Valle del Maule: (duże nasadzenia lokalnego Pais i Carménère)
Grono: 100 % Carmenere
Szczep pierwotnie uprawiany w Médoc we Francji. Nazwa carménère pochodzi od francuskiego słowa carmin (karmazynowy), nawiązującego do karmazynowego przebarwienia, jakiego nabierają jesienią liście krzewu. Spotyka się także tradycyjną bordoską nazwę grande vidure. Carménère wraz ze szczepami cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, malbec i petit verdot należy do sekstetu klasycznych odmian z Bordeaux. Jest już rzadko spotykany we Francji, ale nie wyginął. Okres od klęski filoksery przetrwał w Chile, przede wszystkim dzięki swojemu podobieństwu do merlota.
Wina wytwarzane z carménère mają intensywnie czerwony kolor i aromaty spotykane w czerwonych owocach, przyprawach. Garbniki są mniej wyczuwalne i delikatniejsze w porównaniu z cabernet sauvignon. Jednoodmianowe wino cechuje się wiśniowo-owocowym bukietem z nutami ziemisto-przyprawowymi i karmazynowym kolorem, jeśli tylko jest wytwarzane z winogron zbieranych w optymalnym stopniu dojrzałości. Smak może przywodzić na myśl także gorzką czekoladę, tytoń i skórę.
Barwa: czerwono-granatowa z fioletowym blaskiem.
Aromat: owoców leśnych, wiśni, czereśni. Wyczuwalne też konfitury, nuty mokrych liści i tytoniu.
W smaku: przyjemnie owocowe, z posmakiem wiśni, śliwy, czereśni, przypraw, migdałów i cynamonu.
Podawać w temperaturze 16 -18 °C. Pasuje do duszonej wołowiny, jagnięciny, uzupełnionych przyprawami i ziołami np. rozmarynem, oregano, tymiankiem.
Kwasowość: 4,5 g/l
Słodycz: 0,8 g/l
Alkohol: 13,0 %
Leżakowanie: 5-6 lat
Kolor | Czerwone |
---|---|
Typ | Wytrawne |
Szczep | Carmenere |
Kraj pochodzenia | Chile |
Wysyłanie...