58,00zł
Czerwone, półsłodkie z Argentyny.
Grono: Bonarda
Jest drugim po Malbec najliczniej obsadzonym czerwonym szczepem w Argentynie.
Bonarda z Argentyny nie jest tym samym winem, co włoska Bonarda. W rzeczywistości jest to szczep Douce Noir, który pochodzi z regionu Savoie na południu Francji (w okresie rozkwitu winiarstwa w tam rejonie teren należący do Włoch). Ponadto jest identyczny ze szczepem znalezionym w starych winnicach Napa Valley w Kalifornii, tam nazywany Charbono. Dzisiaj szczep jest uprawiany w Argentynie i Kalifornii . W rodzimej Francji w 2007 roku było tylko 2 hektary upraw. W Argentynie uprawa Bonarda/Douce Noir/Charbano zajmuje blisko 20 tys. hektarów. Zdecydowana większość nasadzeń znajduje się w regionie winiarskim Mendoza. Winogrona są używane zarówno do połączeń (gównie z Malbec i Cabernet Sauvignon ), ale także do produkcji win jednoodmianowych, o których Master of Wine – Jancis Robinson powiada, że mają potencjał by osiągać wysoką jakość.
Barwa: ciemnorubinowa
Aromat: przyjemnie owocowy, wyraźny. Wyczuwalna wiśnia, owoce leśne, papaja, granat, delikatnie fiołki.
W smaku: elegancka słodycz, aromaty przeniesione na podniebienne. Zakończone posmakiem konfitury wiśniowej i przypraw.
Serwowanie: 16-18 °C Dobre samo, a jeśli w kompozycji to na przykład do niezbyt słodkich deserów z ciemnymi owocami.
Kwasowość: 6,0 g/l
Słodycz: 40,2 g/l
Alkohol: 11,5%
Leżakowanie: do 5 lat
Kolor | Czerwone |
---|---|
Typ | Półsłodkie |
Szczep | Bonarda |
Kraj pochodzenia | Argentyna |
Wysyłanie...