85,00zł
Czerwone, wytrawne z Hiszpanii.
Wino pochodzi z winnicy Jeromin w Villarejo de Salvanes (50 km na południowy-wschód od Madrytu). Powstało z gron dojrzewających na ponad 60-letnich oraz 100-letnich winoroślach (stąd w nazwie Centenaria). Wybrane były najlepsze winogrona. Zbierane ręcznie do 20 kg skrzynek tak, aby zachowały nienaganną jakość. Po przetransportowaniu do piwnic, winogrona traktowane były z dużą dbałością i ostrożnością. Fermentacja odbywała się w kadziach przy skrupulatnej kontroli temperatury tak, by uzyskać z tych wspaniałych winogron doskonały zapach i smak. Wino przechowywane było ze skórkami przez okres nie krótszy niż 30 dni następnie dojrzewało w połowie w nowych i w połowie w starych beczkach o pojemności 225 l. Proces ten trwał 6 miesięcy. W tym czasie wino przelewane było z beczki do beczki tak, aby połączyć różne rodzaje i wiek dębu. Czynność ta była konieczna, aby wino uzyskało złożoność, intensywność, elegancję i osobowość – cechy, które wyróżniają Monte Abantos.
Dostępna limitowana liczba butelek.
Grona: 100% Garnacha.
Barwa: głęboko rubinowa – purpurowa.
Aromat: wiśni, wanilii, igliwia, kakao.
W smaku: eleganckie, bogate, złożone i wyraźne. Na podniebieniu wyczuwalna wiśnia, czarna porzeczka, dzika róża, głóg, tarnina, nuty dębu. Taniny są gładkie, posmak długi, intensywny.
Serwowanie: 16-18 °C do ciemnego pieczonego mięsa, potraw z fasolą, do gulaszu.
Kwasowość: 5,8 g/l
Słodycz: 3,9 g/l
Alkohol: 14,5%
Potencjał: będzie nabierać treści jeszcze co najmniej 5 lat.
Kolor | Czerwone |
---|---|
Typ | Wytrawne |
Szczep | Garnacha |
Kraj pochodzenia | Hiszpania |
Wysyłanie...