Produkt dostępny do sprzedaży. Dokonujemy indywidualnej wyceny w zależności od ilości butelek zakupionych w ramach tego gatunku wina, dlatego zapraszamy serdecznie do kontaktu celem otrzymania aktualnej oferty.
Czerwone, wytrawne z Włoch.
Winogrona, z których powstało wino pochodzą z wybranych winnic położonych w Salento (Apulia, włoski obcas). Aby uzyskać ich maksymalną dojrzałość, winobranie odbyło się w październiku. Grona zostały przycięte tuż przy szypułkach i pozostawione na około 20 dni w liściach winogron. Spowodowało to ich podsuszenie (ubytek wody nawet do 50%), co znalazło następnie odzwierciedlenie w wysokiej zawartości cukru i alkoholu. Podobne jak w przypadku Amarone w winie pojawiły się typowe nuty suszonych owoców. Cztery miesiące starzenia w dębowej beczce nadało winu ostateczny kształt.
Grona: Merlot, Primitivo i Negroamaro.
Barwa: ciemnorubinowa.
Aromat: czerwonych i ciemnych owoców, głównie wiśni i porzeczki a także suszonej śliwy i rodzynek.
W smaku: mocny początek: owoce, garbniki, soczysta kwasowość, następnie harmonijnie przejście w nieco spokojniejsze wino z łagodnym posmakiem suszonych śliwek i rodzynek.
Serwowanie: 16-18 °C. Wino do mięs nie tylko czerwonych a także do serów głownie miękkich, łagodnych.
Kwasowość: 6,4 g/l
Słodycz: 10,4 g/l
Alkohol: 14,5 %
Leżakowanie: 6-7 lat
Kolor | Czerwone |
---|---|
Typ | Wytrawne |
Szczep | Negroamaro, Primitivo, Merlot |
Kraj pochodzenia | Włochy |
Wysyłanie...