129,00zł
Mariaż soku gronowego i koniaku.
Pochodzi z Charente położonego wzdłuż rzeki o tej samej nazwie, w regionie Cognac na zachodzie Francji.
Historia Pineau z Charentes sięga roku 1589, kiedy na tron francuski wstąpił Henryk IV. Jak mówi legenda, winiarz z miejscowości Burie przez przypadek wlał moszcz do beczki, w której znajdowała się niewielka ilość spirytusu winnego. Zapomniał o tym. Po kilku latach, w okresie obfitych zbiorów, poszukując pustych beczek odkrył, że jedna z nich zawiera to, co dziś znamy jako Pineau des Charentes. Po wielu latach od tego zdarzenia, w 1935 r. wytwarzanemu wg tego pomysłu winu „pineau” przyznano prawo do używania zastrzeżonej nazwy (apellation d’origine), a dziesięć lat później wina Pineau des Charentes uzyskały klasę AOC.
W świetle obowiązujących obecnie przepisów, „pineau” to wino likierowe, otrzymywane przez zmieszanie w dębowej kadzi trzech części soku ze świeżych winogron i jednej części koniaku, przy czym oba te składniki muszą pochodzić z tej samej winnicy.
Producent Domine de Lasdoux
Grona Ugni Blanc, Folle Blanche, Colombard
Barwa złota z żółtymi refleksami
Aromat kandyzowanych cytrusów, rodzynek, miodu, z nutą kwiatów, dębu i wanilii.
W smaku bogate, złożone, z wyraźną owocową słodyczą.
Elegancki mariaż soku z winogron i koniaku o pięknym, harmonijnym wykończeniu.
Serwowanie 6-8 °C. Jako aperitif lub degistif. Do deserów np. tarty z brzoskwinią lub gruszką.
Alkohol – 17,0 %
Słodycz – 153 g/l
Kwasowość – 4,9 g/l
Typ | Likiery i wina wzmacniane, Słodkie |
---|---|
Kraj pochodzenia | Francja |
Wysyłanie...