82,00zł
Czerwone, półwytrawne z Włoch.
Passito to wino produkowane z podsuszonych owoców; nazwa pochodzi od wł. uva passa – rodzynek, podsuszone grono.
Przebrane, zdrowe kiście owoców umieszcza się na kilka tygodni na matach wystawionych na działanie słońca lub – nawet do kilkunastu tygodni – w przewiewnych, chłodniejszych, ale suchych pomieszczeniach, gdzie rozkłada się je na matach lub specjalnych kratownicach, ewentualnie wiesza w pęczkach na ścianach i suficie. Takie postępowanie powoduje utratę wagi owoców do 30 proc. i naturalną koncentrację w nich aromatów, cukrów oraz kwasów. Wyprodukowane z takich winogron wino jest bardziej aromatyczne, mocniejsze i najczęściej słodkie. Po samoczynnym ustaniu fermentacji, gdy wino osiągnie moc około 15–16%, zawiera przeważnie jeszcze sporo cukru resztkowego, choć może również być wytrawne.
Wino pochodzi z Apulii, regionu położonego w południowo-wschodniej części Włoch (półwysep będący obcasem włoskiego buta).
Grono: Montepulciano
Barwa: ciemna, z purpurowym blaskiem.
Aromat: czerwonych i ciemnych owoców, głównie wędzonej śliwy, suszu, rodzynek.
W smaku bogate w dojrzały owoc, eleganckie garbniki, posmak śliwy, rodzynek i czekolady.
Serwowanie 16-18 °C. Wino do mięs nie tylko czerwonych a także do serów głownie miękkich, łagodnych.
Kwasowość – 6,0 g/l
Słodycz – 12,0 g/l
Alkohol – 14,5 %
Potencjał – 6-7 lat
Kolor | Czerwone |
---|---|
Kraj pochodzenia | Włochy |
Typ | Półwytrawne |
Wysyłanie...