Puglia 2020 Vino Rosso Passito (214)

82,00

Opis

Czerwone, półwytrawne z Włoch.

Passito to wino produkowane z podsuszonych owoców; nazwa pochodzi od wł. uva passa – rodzynek, podsuszone grono.

Przebrane, zdrowe kiście owoców umieszcza się na kilka tygodni na matach wystawionych na działanie słońca lub – nawet do kilkunastu tygodni – w przewiewnych, chłodniejszych, ale suchych pomieszczeniach, gdzie rozkłada się je na matach lub specjalnych kratownicach, ewentualnie wiesza w pęczkach na ścianach i suficie. Takie postępowanie powoduje utratę wagi owoców do 30 proc. i naturalną koncentrację w nich aromatów, cukrów oraz kwasów. Wyprodukowane z takich winogron wino jest bardziej aromatyczne, mocniejsze i najczęściej słodkie. Po samoczynnym ustaniu fermentacji, gdy wino osiągnie moc około 15–16%, zawiera przeważnie jeszcze sporo cukru resztkowego, choć może również być wytrawne.
Wino pochodzi z Apulii, regionu położonego w południowo-wschodniej części Włoch (półwysep będący obcasem włoskiego buta).

Grono: Montepulciano

Barwa: ciemna, z purpurowym blaskiem.

Aromat: czerwonych i ciemnych owoców, głównie wędzonej śliwy, suszu, rodzynek.

W smaku bogate w dojrzały owoc, eleganckie garbniki, posmak śliwy, rodzynek i czekolady. 

Serwowanie 16-18 °C. Wino do mięs nie tylko czerwonych a także do serów głownie miękkich, łagodnych.

Kwasowość – 6,0 g/l

Słodycz – 12,0 g/l

Alkohol – 14,5 %

Potencjał – 6-7 lat

Informacje dodatkowe
Kolor

Czerwone

Kraj pochodzenia

Włochy

Typ

Półwytrawne

Może spodoba się również…

CLOSE
CLOSE