59,00zł
Czerwone, półsłodkie z Włoch.
Rubicone IGT to obszar produkcji win położony w regionie Emilia Romagna, w środkowych Włoszech. Obejmuje on prowincje: Forli-Cesena, Rawenna i Rimini, oraz południowo-wschodnią część Bolonii. Nazwa Rubicone pochodzi od słynnej rzeki Rubikon, przekroczonej przez Juliusza Cezara na początku wojny domowej w 49r. pne).
Rubicone IGT zezwala na uprawę 40 odmian winogron. Należą do nich głównie Sangiovese i Trebbiano, a także lokalne odmiany takie jak Ancellotta i Fortana, szczepy pochodzące z innych regionów Włoch: Raboso i Ciliegiolo oraz coraz bardziej popularne francuskie odmiany: Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Sauvignon Blanc i Syrah.
Grono: Kupaż gron, z podstawą Sangiovese
Typowa, włoska odmiana, której nazwa wywodzi się od łacińskiego Sanguis Jovis, „krew Jowisza”. Uprawiana głównie w centralnych Włoszech od Emilia Romania w dół przez Toskanię, do Lacjum, Kampanii i Sycylii. Sangiovese jest najbardziej znane jako jedyny składnik Brunello di Montalcino i Rosso di Montalcino i główny składnik Chianti, Carmignano, Vino Nobile di Montepulciano i Morellino di Scansano.
Barwa: rubinowo-wiśniowa.
Aromat: czerwonych owoców: maliny, poziomki, truskawki.
W smaku: wyczuwalna łagodna owocowa słodycz. Przyjemny posmak dojrzałych czerwonych owoców.
Podawać w temperaturze 16-18 °C. Idealne samo lub do łagodnych potraw z kaczki lub polędwicy najlepiej w owocach.
Kwasowość: 4,1 g/l
Słodycz: 31,0 g/l
Alkohol: 11,5 %
Leżakowanie: 4-5 lat
Kolor | Czerwone |
---|---|
Typ | Półsłodkie |
Szczep | Sangiovese |
Kraj pochodzenia | Włochy |
Wysyłanie...