Rubicone Rosso 2018 (061)

59,00

Opis

Czerwone, półsłodkie z Włoch.

Rubicone IGT to obszar produkcji win położony w regionie Emilia Romagna, w środkowych Włoszech. Obejmuje on prowincje: Forli-Cesena, Rawenna i Rimini, oraz południowo-wschodnią część Bolonii. Nazwa Rubicone pochodzi od słynnej rzeki Rubikon, przekroczonej przez Juliusza Cezara na początku wojny domowej w 49r. pne).

Rubicone IGT zezwala na uprawę 40 odmian winogron. Należą do nich głównie Sangiovese i Trebbiano, a także lokalne odmiany takie jak Ancellotta i Fortana, szczepy pochodzące z innych regionów Włoch: Raboso i Ciliegiolo oraz coraz bardziej popularne francuskie odmiany: Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Sauvignon Blanc i Syrah.

Grono: Kupaż gron, z podstawą Sangiovese

Typowa, włoska odmiana, której nazwa wywodzi się od łacińskiego Sanguis Jovis, „krew Jowisza”. Uprawiana głównie w centralnych Włoszech od Emilia Romania w dół przez Toskanię, do Lacjum, Kampanii i Sycylii. Sangiovese jest najbardziej znane jako jedyny składnik Brunello di Montalcino i Rosso di Montalcino i główny składnik Chianti, Carmignano, Vino Nobile di Montepulciano i Morellino di Scansano.

Barwa:  rubinowo-wiśniowa.

Aromat: czerwonych owoców: maliny, poziomki, truskawki.

W smaku: wyczuwalna łagodna owocowa słodycz. Przyjemny posmak dojrzałych czerwonych owoców.

Podawać w temperaturze 16-18 °C.  Idealne samo lub do łagodnych potraw z kaczki lub polędwicy najlepiej w owocach.

Kwasowość: 4,1 g/l

Słodycz: 31,0 g/l

Alkohol: 11,5 %

Leżakowanie: 4-5 lat

Informacje dodatkowe
Kolor

Czerwone

Typ

Półsłodkie

Szczep

Sangiovese

Kraj pochodzenia

Włochy

Może spodoba się również…

CLOSE
CLOSE