Sherry Fino Casco de la Cruz (070)

58,41

Kategorie: ,
Opis

Białe, wytrawne, wzmacniane z Hiszpanii.

Sherry (Jarez, Xeres) pochodzi z Andaluzji w Hiszpanii, z rejonu Jerez de la Frontera. Proces produkcyjny sherry przebiega w beczkach otwartych, a „wzmocnienia” dokonuje się przez dolanie brandy.

Grono: 

Palomino: główny rodzaj używany do produkcji wytrawnych sherry. W przybliżeniu 90% winogron stosowanych przy powstawaniu sherry to Palomino.

Pedro Ximénez: używane do produkcji słodkich odmian sherry. Podczas zbiorów winogrona te suszy się przez dwa dni na słońcu, przez co dochodzi do powiększania się stężenia cukru.

Moscatel Romano: podobne do Pedro Ximénez, ale mniej popularne.

Barwa: złoto-bursztynowa.

Aromat: słodki, wyczuwalne suszone i kandyzowane owoce oraz miód, karmel, wanilię.

W smaku: wytrawne, z posmakiem suszonych owoców: gruszki, jabłka, śliwki, o wyraźnym wykończeniu.

Podawać w temperaturze 6-8 °C. Można wykorzystać w kuchni: do sosów, pieczeni, przy smażeniu ryb, do gotowania muli oraz do doprawiania rosołu lub wywaru rybnego.

Kwasowość: 3,8 g/l

Słodycz: 4,3 g/l

Alkohol: 17,0 %

Leżakowanie: 20 lat

Informacje dodatkowe
Kraj pochodzenia

Hiszpania

Typ

Likiery i wina wzmacniane

Może spodoba się również…

CLOSE
CLOSE