64,90zł 58,41zł
Białe, wytrawne, wzmacniane z Hiszpanii.
Sherry (Jarez, Xeres) pochodzi z Andaluzji w Hiszpanii, z rejonu Jerez de la Frontera. Proces produkcyjny sherry przebiega w beczkach otwartych, a „wzmocnienia” dokonuje się przez dolanie brandy.
Grono:
Palomino: główny rodzaj używany do produkcji wytrawnych sherry. W przybliżeniu 90% winogron stosowanych przy powstawaniu sherry to Palomino.
Pedro Ximénez: używane do produkcji słodkich odmian sherry. Podczas zbiorów winogrona te suszy się przez dwa dni na słońcu, przez co dochodzi do powiększania się stężenia cukru.
Moscatel Romano: podobne do Pedro Ximénez, ale mniej popularne.
Barwa: złoto-bursztynowa.
Aromat: słodki, wyczuwalne suszone i kandyzowane owoce oraz miód, karmel, wanilię.
W smaku: wytrawne, z posmakiem suszonych owoców: gruszki, jabłka, śliwki, o wyraźnym wykończeniu.
Podawać w temperaturze 6-8 °C. Można wykorzystać w kuchni: do sosów, pieczeni, przy smażeniu ryb, do gotowania muli oraz do doprawiania rosołu lub wywaru rybnego.
Kwasowość: 3,8 g/l
Słodycz: 4,3 g/l
Alkohol: 17,0 %
Leżakowanie: 20 lat
Kraj pochodzenia | Hiszpania |
---|---|
Typ | Likiery i wina wzmacniane |
Wysyłanie...