Tempranillo 2017 (087)

59,00

Opis

Czerwone, półsłodkie z Hiszpanii

Extremadura – to szybko rozwijający się (nadrabiający zaległości) region położony w zachodniej części Hiszpanii. Sąsiaduje z Portugalią oraz hiszpańską Andaluzją, Castilla y Leon i Castilla-La Mancha. To najmniej zaludniony obszar w Hiszpanii, w którym od lat żyje się blisko  tradycji i natury. Extremadura jest idealnym miejscem dla miłośników przyrody i wielkich, otwartych przestrzeni.

Grono: 100 % Tempranillo

Hiszpańska odmiana czerwona, podstawowy składnik wyśmienitych win z Rioja i Ribera del Duero.

W Ribera del Duero znana jest pod nazwą Tinto Fino lub Tinto del País, w Penedés jako Ull de Llebre, w Valdepenas i La Mancha jako Cencibel, w Portugalii (w regionach Douro i Dao) jako Tinta Roriz. Tempranillo daje wina eleganckie, intensywnie owocowe i długowieczne. Odmiana ta jest dość wrażliwa na plagi, a także mało odporna na suszę i wysokie temperatury. Daje moszcz o wyważonej zawartości cukru i kwasowości oraz intensywnym kolorze. Wina młode produkowane z tego szczepu są mocne i wyraziste, starsze natomiast nabierają jedwabistej miękkości.

Barwa: głębokiego rubinu.

Aromat: Świeży bukiet owocowy (głównie dojrzałe wiśnie, czereśnie i maliny) z delikatnym dodatkiem przypraw (goździki).

W smaku: owocowe z  posmakiem migdałów i goździków. Gładkie, delikatnie słodkie  z łagodnymi garbnikami. Dla miłośników wyraźnych, wytrawnych win odczuwalne jako półsłodkie, a dla entuzjastów win słodszych wrażenia jak przy winie półwytrawnym.

Podawać w temperaturze 12 -14 °C.  Wino pasuje m.in. do deserów a także do kaczki a także do makaronów, grillowanych warzyw.

Kwasowość: 4,8 g/l

Słodycz: 32 g/l

Alkohol: 12,5 %

Potencjał: 5-6 lat

Informacje dodatkowe
Kolor

Czerwone

Typ

Półsłodkie

Szczep

Tempranillo

Kraj pochodzenia

Hiszpania

Może spodoba się również…

CLOSE
CLOSE