78,00zł
Białe, wytrawne z Włoch.
Marche – region w środkowych Włoszech, ciągnący się na płd. wsch. od San Marino, nad Adriatykiem na długości 160 km. Graniczy z regionami: Emilia-Romania, Toskania, Umbria, Lacjum i Abruzja. Zajmuje powierzchnię 10 tys. km². Stolicą jest Ankona. W Marche na wapiennych glebach uprawiane są głównie: Sangiovese, Trebbiano, Verdicchio i Montepulciano. Winnice rozpostarte są na 20 tys. ha, zajmują prowincje Ankona, Ascoli, Piceno, Macerata i Pesaro. Region posiada 12 stref dla klasy DOC.
Verdicchio znane jest szerzej w świecie od lat 60-tych ubiegłego wieku, m.in. dzięki charakterystycznej butelce w kształcie amfory, do której jest przelewane. Kształt butelki został zaprojektowany w 1953 r. przez architekta Antonio Maiocchi. Inspiracją były starożytne dzbany z czasów etruskich.
Grono: Verdicchio [verdikkjo] odmiana winorośli uprawiana głównie w regionie Marche. Nazwa Verdicchio pochodzi słowa “verde” (zielony) i odnosi się do lekko zielono-żółtego odcienia moszczu, z którego powstaje wino. Verdicchio to obecnie najlepiej znane białe wino środkowej Italii, przeżywające renesans i zyskujące coraz więcej charakteru i indywidualności.
Barwa: słomkowo-żółta z seledynowym blaskiem.
Armat: jabłek, białej porzeczki, mirabelki, agrestu, trawy cytrynowej, łagodnie słodkiej papryki.
W smaku: wyraźne, owocowe. Wyczuwalne mirabelki, białe porzeczki, cytrusy. Wykończenie wyraźne i przyjemnie rześkie, posmak trawy cytrynowej, mirabelki, agrestu.
Podawać w temperaturze 8 – 10 °C. Doskonałe do makaronów w jasnych sosach z warzywami, do ryb, owoców morza, twardych serów.
Słodycz: 4,0 g/l
Kwasowość: 6,2 g/l
Alkohol: 13,0 %
Potencjał: 5-7 lat
Kolor | Białe |
---|---|
Typ | Wytrawne |
Szczep | Verdicchio |
Kraj pochodzenia | Włochy |
Wysyłanie...