Winnica Jeromin w Villarejo de Salvanes znajduje się 50 km na południowy-wschód od Madrytu. Jej właścicielem od kilkudziesięciu lat jest Félix Martínez García-Fraile. Obecnie winnicą zajmuje się czwarte pokolenie rodziny, synowie Gregorio i Manuel.
Winogrona użyte do produkcji wina dojrzewają na starych, nawet 100-letnich krzewach. Wybierane są tylko najlepsze grona, zbierane ręcznie do skrzynek 20 kg tak, aby zachowały nienaganną jakość. Po przetransportowaniu do piwnic traktowane z dużą dbałością i ostrożnością.
Fermentacja odbywa się w kadziach o pojemności 10 tys. litrów, przy skrupulatnej kontroli temperatury tak, by uzyskać z tych wspaniałych winogron doskonały zapach i smak. Wino przechowywane jest ze skórkami przez okres nie krótszy niż 30 dni. W tym czasie dwa razy dzienne przeprowadza się proces remontage – przetaczania miazgi, trwający dwie godziny każdy. Dzięki temu wino nabiera konsystencji i struktury. Po zakończeniu fermentacji alkoholowej, wino poddawane jest fermentacji jabłkowo – mlekowej.
Wino umieszczane jest w beczkach francuskich o pojemności 225 l tak, by w sposób nietknięty zachowało wszystkie właściwe sobie cechy.
Obecnie w naszej ofercie znajdują się 3 wytrawne pozycje z winnicy Jeromin:
https://vinori.pl/felix-martinez-2016-vinedos-miticos…/
https://vinori.pl/monte-abantos-2017-garnacha-centenaria…/