Baraky Japanese Whisky (338)

239,00

Opis

Kraj pochodzenia: Japonia

Blend: kukurydza + jęczmień i żyto

Producent: Sunfoods

Dojrzewanie: dęb i beczki po sherry

Alkohol: 40%

Pojemność: 700 ml

Nagrodzona podwójnym złotem przez SIP Awards 2021. https://sipawards.com

Woda użyta do destylacji pochodzi z Japońskich Alp, czyli łańcucha górskiego na wyspie Honsiu gdzie znajduje się święty wulkan Fudżi,  a woda tam słynie ze swej czystości i przeźroczystości.

Japonia jest trzecim na świecie producentem whisky.

Za ojców japońskiej whisky uchodzą Shinjiro Torii i Masataka Taketsuru, którzy w 1923 roku w pobliżu Kioto i Osaki założyli pierwszą japońską destylarnię – Yamazaki Distillery.

Barwa: bursztynowa.

Aromat: miodu, herbatników, suszonych owoców, wanilii, ziół, beczki.

W smaku: dobrze zbalansowana i gładka, łagodna, z wyczuwalnymi nutami wanilii, karmelu, dębu, rodzynek i świeżego ciasta.

Podawać w temperaturze pokojowej.

Aby w całości poczuć wspaniały smak i aromat japońskiej whisky, pije się ją bez dodatków, ewentualnie z dodatkiem lodu lub wody.

Japończycy lubią pić whisky delikatnie rozcieńczoną wodą.

Informacje dodatkowe
Kraj pochodzenia

Japonia

Typ

Alkohole mocne

Może spodoba się również…

  • Alter Weinbrand Premium XO (3260)

    210,00
CLOSE
CLOSE