76,00zł
Białe, półsłodkie z Niemiec.
Obszar uprawy winorośli nad rzeką Mozelą, to najstarszy region winiarski w Niemczech. Niezliczone znaleziska, między innymi urządzenia do produkcji wina z czasów rzymskich, świadczą o wielkiej tradycji winiarskiej. Dziś połowa winnic znajduje się na stokach lub tarasach o nachyleniu powyżej 30 stopni.
Wino pochodzi z winnic w pobliżu wioski Brauneberg w powiecie Bereich Bernkastel. Leży nad rzeką Mozelą, w połowie drogi między Piesport (na zachodzie) a Bernkastel (na wschodzie).
Nazwa Brauneberg oznacza „brązowe wzgórze” i nawiązuje do czerwono-brązowego koloru tutejszych gleb, które pochodzą z wysokiego poziomu tlenku żelaza. Uważa się, że szczególny skład gleby nadaje winom z Braunebergeru pewne bogactwo i strukturę. Inne główne regiony winiarskie z glebami bogatymi w żelazo to Pommard w Burgundii i Coonawarra w Australii Południowej. Brzeg rzeki naprzeciw Brauneberg jest stromym, południowym zboczem, którego nachylenie wynosi 80%. To produkuje jedne z najlepszych win Rieslingów na świecie.
Etykieta z wizerunkiem monety z czasów Cesarza Augusta odwołuje się do historii regionu. Za jego panowania powstał m.in. Trier nad Mozelą a zachowane z monety świadczą, że wino już wtedy było cennym towarem.
Grono: 100 % Riesling
Pomimo, iż uprawiane w różnych zakątkach świata, niemieckie Rieslingi słusznie uważane są za najlepsze. Szczególnymi specjalistami od Rieslingów są winiarze znad Mozeli.
Mozelskie Rieslingi uprawia się w dolinach rzeki na 5 tys. ha. Ta późno dojrzewająca odmiana ma
tu doskonałe warunki. Wina produkowane z odmiany Riesling są zazwyczaj delikatne, lekkie, o wysokiej kwasowości równoważonej zwiększoną zawartością cukru. W świeżym bukiecie Rieslinga możemy wyczuć delikatny zapach jabłka, cytryny, limonki, grejpfruta, pestki brzoskwini i kwiatów. Z biegiem lat Riesling zyskuje nowe mineralne aromaty, tj. krzesiwo czy krzemień.
Barwa: jasna.
Aromat: owocowy (cytrusy, jabłko) i delikatnie kwiatowy.
W smaku: owocowe i świeże. Elegancka słodycz, wyważona kwasowością typową dla rieslingów. Wino przyjemnie harmonijne z posmakiem białych owoców.
Podawać w temperaturze 9-11 °C. Dyskretna owocowa słodycz tego wina komponuje się z daniami kuchni azjatyckiej.
Kwasowość: 7,6 g/l
Słodycz: 40,5 g/l
Alkohol: 7,5 %
Potencjał: 6 lat
Kolor | Białe |
---|---|
Typ | Półsłodkie |
Szczep | Riesling |
Kraj pochodzenia | Niemcy |
Wysyłanie...