Vina Edmara Pinot Noir 2018 (202)
Czerwone, wytrawne z Chile.
Aconcagua Valley to obszar uprawy winorośli położony 65 km na północ od Santiago we wschodniej części regionu Valparaíso. Bierze swoją nazwę zarówno od prowincji, w której się znajduje – San Felipe de Aconcagua, jak i od góry Aconcagua, najwyższego szczytu w Andach (6956 m.npm). Ośnieżony szczyt Aconcagua i otaczające góry dostarczają po roztopach niezbędnej wody do doliny położonej poniżej. Niewielki obszar uprawy winorośli o powierzchni 1 098 hektarów jest dobrze znany ze swoich czerwonych win, które zdobyły międzynarodowe uznanie.
Gleby: gliniaste i piaszczyste na wschodzie; granit i glina na zachodzie.
Główne winogrona: Cabernet Sauvignon, Syrah, Carmenere i mniejsze ilości Sauvignon Blanc. Pinot Noir uprawiany jest na 99 ha.
Grono: 100 % Pinot Noir
Jest jedną z najstarszych odmian winorośli. Jego ojczyzną jest Burgundia. Jest tam uprawiany od czasów rzymskich, już od I wieku. Poza Francją szczep uprawiany jest również w wielu regionach na świecie, gdzie może nosić różne nazwy: np. Austria (Blauburgunder lub Spätburgunder), Niemcy (Spätburgunder), Włochy (Pinot Nero).
Wina z Pinot Noir, ubogie w garbniki, nie wymagają zbyt długiego dojrzewania i generalnie powinny zostać skonsumowane w 5 do 8 lat od roku winobrania. Jednak sam proces dojrzewania ma znaczący wpływ na wino, które w miarę upływu czasu zmienia charakterystyczne dla siebie aromaty: początkowo owocowe akcenty rozwijają się w niezwykle słodki, wonny, kwiatowy bukiet. Z czasem mogą dojść akcenty czekolady, ziemi, dymu i trufli. Charakterystyczną cechą win jest również ceglastopomarańczowy kolor. Potencjalnie Pinot Noir daje wina pełne, ale nie ciężkie i chociaż łagodne i aksamitne w strukturze, to o solidnym, bogatym aromacie.
Barwa: ciemnoczerwona.
Aromat: delikatnie słodki, wyraźnie owocowy (wiśnia, czereśnia, czerwona porzeczka), słodkich przypraw, ziół.
W smaku: delikatne garbniki, rześka kwasowość i końcówką z tonacją wiśni i czerwonej porzeczki.
Podawać w temperaturze 17°C. Wino pasuje do pasztetów i wędlin, a także tłustych ryb np. łososia, i tuńczyka, a także do twardych serów.
Słodycz: 1,0 g/l
Kwasowość: 4,5 g/l
Alkohol: 14,0 %
Potencjał: 5-6 lat
Kolor | Czerwone |
---|---|
Smak | Wytrawne |
Szczep | Pinot Noir |
Kraj pochodzenia | Chile |