czerwone wytrawne z Hiszpanii
Wino pochodzi z winnicy Jeromin w Villarejo de Salvanes (50 km na południowy-wschód od Madrytu, strefa Arganda). Powstało z gron pochodzących z ponad 75-letnich winorośli (średnio 1,5 kg z krzaka). Winogrona były zbierane ręcznie do skrzynek 20 kg tak, aby zachowały nienaganną jakość. Wino umieszczono w beczkach z francuskiego i amerykańskiego dębu o pojemności 225 l, w których dojrzewało 24 miesiące. W tym czasie było czterokrotnie przelewane z beczki do beczki, aby połączyć różne rodzaje i wiek dębu. Czynność ta miała na celu uzyskanie złożoności, intensywności i elegancji – cech, które wyróżniają to wino.
Grona 90% Tempranillo i 10% pozostałe.
Barwa głęboko rubinowa – wiśniowa.
Aromat wyraźny, z nutami dojrzałych owoców, minerałów, wanilii, tytoniu, ziemi, drzewa.
W smaku eleganckie i harmonijne, na podniebieniu intensywne i skoncentrowane z jedwabnymi garbnikami, nutami mineralnymi i długim zakończeniem. Robi wrażenie!
Serwowanie 18 °C doskonale komponuje się z pieczeniami z dziczyzny oraz z potrawami z mięsa wołowego.
Kwasowość – 6,0 g/l
Słodycz – 2,6 g/l
Alkohol – 15,0%
Leżakowanie – 10 lat i więcej
Kolor | Czerwone |
---|---|
Kraj pochodzenia | Hiszpania |
Typ | Wytrawne |
Wysyłanie...