Czerwone, wytrawne z Włoch.
Maremma – obszar położony w okolicach miasta Grosseto, w południowo-zachodniej części Toskanii. Rozciąga się na długości 130 km wzdłuż morza aż do Półwyspu Monte Argentario oraz najwyższego szczytu Toskanii w głębi lądu, Monte Amiata.To region mniej uczęszczany turystycznie i nie tak oblegany, jak okolice Florencji czy Pizy. Obszar nie jest też mocno zurbanizowany, głównie dzięki temu, że jeszcze niedawno był to teren bagnisty. Maremma jest często określana jako “dziki zachód”, zarówno ze względu na krajobraz jak i przez wzgląd na produkowane tam wina. Podczas gdy w północnej Toskanii Etruskowie produkowali wina tysiące lat wcześniej, w Maremma będącym do niedawna dzikim i bagnistym zaściankiem, uprawa winorośli została wprowadzona dopiero w XIX wieku. Około 1980 roku świat szerzej usłyszał o winach Maremma. Odkrycie potencjału tego regionu często przypisywane jest jest Marchese (Marquis) Mario Incisa della Rocchetta, założycielowi winnicy Sassicaia. Jego wizją była produkcja win w stylu Bordeaux, których podstawą jest szlachetne toskańskie Sangiovese. Główne miejsca w Maremma, gzie uprawiane są winorośle to: Bolgheri, Castagneto Carducci i Suvereto. Winogrona używane w winach Maremma to oczywiście Sangiovese, a także Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay, Vermentino, Cabernet Franc, Alicante i Aleatico.
Producentem wina jest winiarnia Conte Ottavio Piccolomini z siedzibą w Sienie. Rodzina Piccolomini posiada dwóch wyjątkowych przodków, papieży: Piusa II i Piusa III, którzy zmienili wizerunek Włoch w XV w.
Grono: 50% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot, 20% Sangiovese
Winogrona dojrzewały na piaszczystym podłożu z bogatą strukturą kamieni i gliny.
Zbiór ręczny w ekologicznej winnicy. Fermentacja w zbiornikach ze stali nierdzewnej, a następnie 6 miesięcy leżakowania we francuskich barrique i tonneaux oraz dodatkowe 4 miesiące w stali nierdzewnej.
Barwa: głębokorubinowa.
Aromat: ciemnych owoców, wanilii, karmelu, lukrecji.
W smaku: wyraźne, bogate, pełne, wyczuwalne jeżyny i wiśnia.
Podawać w temperaturze 16°C. Idealne do potraw kuchni włoskiej: makaronów z mięsnym. sosem, risotto z grzybami, a także do dziczyzny i owczych serów.
Kwasowość: 5,3 g/l
Słodycz: 1,7 g/l
Alkohol: 14,0 %
Potencjał: 7-8 lat
Kolor | Czerwone |
---|---|
Smak | Wytrawne |
Szczep | Cabernet Sauvignon, Merlot, Sangiovese |
Kraj pochodzenia | Włochy |
Wysyłanie...