279,00zł
5 w magazynie
Angelo Di Vino – Amarone della Valpolicella
To wino, które powstało by upamiętnić Pietro Carlo założyciela Fratelli Giuliari, przez bliskich uważanego za anioła, który czuwa nad rodziną i winnicą.
L’Angelo DiVino Amarone della Valpolicella Riserva – wyprodukowany w limitowanej ilości 6900 butelek, każda osobno numerowana.
Zbiory odbyły się w połowie września. Angelo DiVino to kompozycja 80 % Corvina/Corvinone, 15 % Rondinella i 5% Molinara, zbierane ręcznie, ponieważ wszelkie uszkodzone skórki winogron zapobiegłyby „appassimento”, czyli suszeniu. Przez około 100 dni, na krótko przed Bożym Narodzeniem najlepsze winogrona zostały ostrożnie i starannie ułożone w małych drewnianych skrzynkach w suchym pomieszczeniu z kontrolowaną wilgotnością, do czasu aż nie utraciły około 1/3, a czasem nawet połowę ich wagi, czyli zwłaszcza wody, która odparowuje, podczas gdy kwasy i cukier są zachowane i stają się coraz bardziej skoncentrowane.
Fermentacja a następie maceracja trwały miesiąc i zakończyły się w momencie, gdy drożdże zamieniły cały cukier w alkohol, tak więc 16% alkoholu nie jest niczym niezwykłym dla Amarone. Dopiero po tym nastąpiło tłoczenie. Angelo DiVino dojrzewało jeszcze cztery lata, częściowo we francuskich barriques i częściowo w dębowych beczkach o pojemności 50 hl.
Wino ma piękną, bogatą, rubinową barwę. Wspaniałe wino, z dużą ilością aromatów. Cechują je intensywne nuty owocowe: wiśni, czerwonych porzeczek, a także czekolady i nuty przypraw. Bogate w treść, pełne, a przy tym miękkie, eleganckie, idealnie zrównoważone. Bardzo przyjemne wino, gładkie i długotrwałe na podniebieniu. W przeciwieństwie do innych wspaniałych włoskich win czerwonych, to wino jest niezwykłe już w młodości ze względu na jego okrągłe taniny i soczyste owoce, choć to naprawdę świetne wino do starzenia.
Słodycz: 13 g/l
Kwasowość: 5,3 g/l
Alkohol: 16%
Potencjał: 10-20 lat
Kolor | Czerwone |
---|---|
Smak | Wytrawne |
Szczep | Corvina, Corvinone, Molinara, Rondinella |
Kraj pochodzenia | Włochy |
Wysyłanie...