Furst Ferenc 2020 (3174)

64,00

Opis

Czerwone, słodkie z Węgier.

Hajos-Baja – przed rokiem 1990 obszar ten stanowił fragment rozległego regionu Wielkiej Niziny Węgierskiej, zaś jako samodzielna jednostka wyodrębniony został w 1990r., kiedy nadano mu nazwę „Hajós-Vaskut”. Obecną nazwę przyjął w 1998r. Tradycja uprawy winorośli sięga tu czasów sprzed wielkiego najazdu tureckiego.

Podobnie jak w przypadku południowej części Wielkiej Niziny, także tutaj klimat jest ciepły i charakteryzuje się dużą ilością godzin słonecznych. Wielkość opadów również jest wystarczająca, niestety często występują one lokalnie, co wpływa na ilość i jakość upraw. Niebezpieczeństwem dla winorośli są również mrozy, które pojawiają się już na jesieni i kończą dopiero na wiosnę. W regionie tym dominują dobrej jakości gleby, w tym lessy i czarnoziemy. Około 40% upraw stanowią czerwone odmiany winogron.

Grono: Cabernet Sauvignon – winny król z Bordeaux z sukcesem uprawiany jest również na Węgrzech. Szczególnie na południu kraju, gdzie klimat i gleba są idealne do produkcji unikalnych Cabernet: złożonych, skoncentrowanych, z nutami wanilii i czekolady, soczystych, owocowych, z potencjałem.

Barwa: ciemnego rubinu z rozświetloną obwódką na brzegu kielicha.

Aromat: konfitury wiśniowej, słodkiej śliwki daktyli i czarnych porzeczek.

W smaku: przyjemnej słodyczy delikatnie złamanej dyskretną kwasowością i łagodnymi garbnikami. Posmak słodki, owocowy.

Podawać w temperaturze 14-16°C. Pasuje do deserów czekoladowych, doskonałe również samo lub jako aperitif.

Kwasowość: 4,5 g/l

Słodycz: 58,6 g/l

Alkohol: 10,5 %

Potencjał: 4-5 lat

Informacje dodatkowe
Kolor

Czerwone

Typ

Słodkie

Szczep

Cabernet Sauvignon

Kraj pochodzenia

Węgry

Może spodoba się również…

CLOSE
CLOSE