fbpx

Sherry Pedro Ximenez Solera No23

Kategoria:
Opis

Sherry to hiszpańskie białe wino wzmacniane o mocy 15-22% wyrabiane z białych winogron szczepów Palomino, Moscatel i Pedro Ximenez w prowincji Kadyks w Andaluzji, a konkretnie w trójkącie miast Jerez de la Frontera, El Puerto de Santa Maria i Sanlucar de Barrameda. Bazowe wino wzmacniane jest destylatem winnym, wyrabianym w La Manchy. Sherry jest starzone w systemie criaderas y solera, polegającym na ustawianiu beczek w pionie i przelewaniu każdego roku części wina (maksymalnie 1/3) z górnego rzędu na niższy i tak aż do rzędu beczek przy samej ziemi, z którego sherry jest butelkowane. W ten sposób różne roczniki mieszają się ze sobą. Wino w beczkach może dojrzewać biologicznie (pod warstwą drożdży) lub oksydacyjnie (reagując z powietrzem w beczce).

W systemie, w którym przelewano nasze sherry brały udział 23 beczki.

Barwa ciemnego bursztynu.

Aromat intensywny z nutami suszonych owoców, miodu i orzechów. Wyczuwalne wanilia i karmel.

W smaku bogata słodycz. Długi posmak suszonych owoców, głównie śliwy zanurzonej w czekoladzie.

Serwowanie 10 °C.  Jako aperitif lub degistif. Do niezbyt słodkich deserów z orzechami. Wyśmienite także do lodów z plasterkiem pomarańczy.

Alkohol                – 15,0 %

Słodycz                – 245 g/l

Dodatkowe informacje
Typ

Słodkie

Kraj pochodzenia

Hiszpania

CLOSE
CLOSE