Meister’s Cuvee Sekt (017)

63,00

Opis

Białe, słodkie wino musujące z Niemiec. 

Barwa jasna.

Delikatne aromaty owocowe: brzoskwinia, morela, gruszka, jabłko. W smaku wyczuwalna delikatna, owocowa słodycz.

Przyjemne  „bąbelki” rozpływają się na podniebieniu.

Podawać w temperaturze 6 -7 °C. Doskonałe jako aperitif, do wznoszenia  toastów w wyjątkowych chwilach, lub po prostu, gdy nadejdzie ochota na coś specjalnego.

Kwasowość – 6,1 g/l
Cukier – 70,2 g/l
Alkohol – 11,0 %
Leżakowanie – 4-5 lat

Sekt to niemieckie wina musujące – wina o dużej zawartości dwutlenku węgla. Do tej grupy należy także szampan, a w innych krajach wina określane jako cremant, spumante i cava. Wszystkie one zawierają dwutlenek węgla wytwarzający się w czasie wtórnej fermentacji (w butelkach lub w zbiorniku) lub są sztucznie nasycane dwutlenkiem węgla pod ciśnieniem 3 atmosfer w temperaturze 20°C. Sekt musi dojrzewać minimum dziewięć miesięcy. Po kontroli jakości opatruje się go urzędowym numerem, który musi być uwidoczniony na etykiecie.

Ponieważ obecny w winie szampańskim dwutlenek węgla w dużym stopniu niweluje słodki smak, wartość graniczna dla zawartości cukru została zawyżona (wyższa niż w przypadku win). Zdarza się zresztą, że w winach szampańskich te granice się zacierają.

Sekty produkowane są metodą szampańską (podwójna fermentacja) z gron będących kupażem różnych gatunków, roczników i siedlisk, ale w 100% muszą być uprawiane na terenie Niemiec. Efekt kupażu świadczy o umiejętnościach winiarza, którego tajemnicą jest sposób uzyskania danego Cuvee.

Aby na etykiecie było wyszczególnione jedno grono, wino musi zawierać min 75% gron z jednej odmiany. Aby był oznaczony rocznik, musi zawierać min. 85% gron z jednego zbioru.

 

Informacje dodatkowe
Kolor

Białe

Kraj pochodzenia

Niemcy

Typ

Słodkie

Może spodoba się również…

CLOSE
CLOSE