czerwone wytrawne z Włoch
Winogrona, z których powstało wino pochodzą z wybranych winnic położonych w Salento (Apulia, włoski obcas). Aby uzyskać ich maksymalną dojrzałość, winobranie odbyło się w październiku. Grona zostały przycięte tuż przy szypułkach i pozostawione na około 20 dni w liściach winogron. Spowodowało to ich podsuszenie (ubytek wody nawet do 50%), co znalazło następnie odzwierciedlenie w wysokiej zawartości cukru i alkoholu. Podobne jak w przypadku Amarone w winie pojawiły się typowe nuty suszonych owoców. Cztery miesiące starzenia w dębowej beczce nadało winu ostateczny kształt.
Grona Merlot, Primitivo i Negroamaro
Barwa ciemnorubinowa.
Aromat czerwonych i ciemnych owoców, głównie wiśni i porzeczki a także suszonej śliwy i rodzynek.
W smaku mocny początek: owoce, garbniki, soczysta kwasowość, następnie harmonijnie przejście w nieco spokojniejsze wino z łagodnym posmakiem suszonych śliwek i rodzynek.
Serwowanie 16-18 °C. Wino do mięs nie tylko czerwonych a także do serów głownie miękkich, łagodnych..
Kwasowość – 6,4 g/l
Słodycz – 10,4 g/l
Alkohol – 14,5 %
Leżakowanie – 6-7 lat
Kolor | Czerwone |
---|---|
Kraj pochodzenia | Włochy |
Typ | Wytrawne |
Wysyłanie...