Primitivo Salento 2021 Capolavoro (238)

88,00

Opis

Czerwone, półwytrawne z Włoch. 

Wino pochodzi z rejonu upraw winorośli Salento, położonego w regionie Apulia, w południowo- wschodniej części Włoch (półwysep będący obcasem włoskiego buta).

W uprawie dominują czerwone grona, głównie rodzime Primitivo oraz Negroamaro i Malvasia.

Grono: Primitivo

Primitivo uważa się za protoplastę Zinfandela, lub szczep tożsamy. Bierze swój początek we włoskiej Apulii skąd wyemigrował w XIX w. do Kalifornii, gdzie do tej pory jest najczęściej uprawianym szczepem. Byłby prawdopodobnie nieznany, gdyby nie odkryto jego podobieństwa do kalifornijskiego Zinfandela.

Analiza DNA wykazała, iż oba grona są identyczne ze starym chorwackim „Crljenak Kastelaski”.

W Apulii Primitivo daje wina bardzo wartościowe, a to dzięki tamtejszej strukturze glebowej i mikroklimatowi. Są to wina mocno owocowe, nieco „pieprzne” z charakterystycznym dla siebie słonym posmakiem.

Swoją nazwę szczep otrzymał w późnym XVIII wieku. Pochodzące z łaciny słowo „primitivus” oznacza  pierwsze dojrzewanie. Primitivo dojrzewa wcześnie, może dawać przy odpowiednio niskich zbiorach i wysokich temperaturach (a takie „lubi”) wina potężne o dużej zawartości alkoholu (nawet 14%), z ziołowo-owocowymi akcentami. Starzony w beczce tylko zyskuje pozyskując nowe aromaty, np. tabaki.

Barwa: Ciemnorubinowa

Aromaty owocowe: jeżyna, jagoda, dzika malina, dżem z owoców leśnych, wiśnia, kakao, susz.

W smaku: treściwe, owocowe, gładkie z typowymi dla Primitivo nutami mocno dojrzałych owoców, z posmakiem jeżyny, dojrzałych jagód, czekolady i przypraw.

Podawać w temperaturze 16 -18 °C. Wino pasujące do kuchni włoskiej: makaronów, lasagne, pizzy.

Kwasowość: 5,5 g/l

Słodycz: 19,5 g/l

Alkohol: 13,5%

Potencjał: 7-8 lat

 

Informacje dodatkowe
Kolor

Czerwone

Typ

Półwytrawne

Kraj pochodzenia

Włochy

Może spodoba się również…

CLOSE
CLOSE