Primitivo di Manduria Mand Uris (3156)
169,00zł
Czerwone, wytrawne z Apulii
Barwa głębokorubinowa.
Aromat intensywny, z owocowym bukietem śliwek i wiśni w brandy, dżemu jagodowego, do którego dodano suszone kwiaty. Wyczuwalne nuty korzenne i niepowtarzalny aromat śródziemnomorskiej mineralności.
W smaku esencjonalne, ciepłe, wystawne i otulająco okrągłe, o dobrej strukturze. Smakuje wyśmienicie, nuty owocowe na wykończeniu utrwalają przyjemne odczucia dojrzałości owoców.
6 w magazynie
Primitivo di Manduria – to apelacja z włoskiego obcasa, czyli z południa Półwyspu Apenińskiego, w regionie Apulia. Region słynie z ciekawej historii oraz z uprawy i produkcji najlepszych Primitivo. Dawniej skupowano zebrane grona, aby dodawać je później do różnych mieszanek. W latach 80-tych zaczęto dostrzegać potencjał tego regionu i rozpoczęła się produkcja wyśmienitych win.
Mand Uris to wino autoryzowane jest przez Rodzinę Di Camillo, która uprawą winorośli i produkcją wina w zajmuje się od 1887r. Główna winnica Di Camillo położona jest w Abruzji, w gminie Poggiofiorito, ale Paolo Di Camillo jako doświadczony winiarz czuwa nad procesem tworzenia win w należących do Rodziny przedsiębiorstwach w Apulii i na Sycylii. Obecnie, produkcją win Di Camillo zajmuje się już czwarte pokolenie rodziny.
W ciągu ostatnich 4 lat Mand Uris zdobyło międzynarodowe wyróżnienia: 12 złotych i 6 srebrnych medali.
Nazwa wina pochodzi od MANDUS, czyli starożytnego słowa oznaczające „konie” w mowie ludów ze wschodniej Europy, wśród których Messapijczycy, którzy w starożytności zamieszkiwali Salento. Założyli wioskę w pobliżu obecnego miasta Oria, które w czasach rzymskich nosiło nazwę Uris. Wraz z dominacją rzymską ówczesna wieś przyjęła nazwę Mand Uris (tzn. przed Orią).
Kolor | Czerwone |
---|---|
Smak | Wytrawne |
Szczep | Primitivo |
Kraj pochodzenia | Włochy |
Rocznik | 2022 |
Pojemność | 0,75 l |
Zawartość alkoholu | 14,5 % |
Sposób zamknięcia | Korek |